baixa medica

ACCIDENT SENSE BAIXA: Saps què cal fer?

Un treballador s’ha fet mal a la zona lumbar intentant moure una caixa. Li heu entregat un volant d’assistència per a què vagi a la Mútua a visitar-se, però la Mútua li ha donat medicament anti-inflamatori  i li ha instat a reincorporar-se al lloc de treball.

Com ha d’actuar l’empresa tenint en compte que es tracta d’un accident de treball sense baixa mèdica?

Si es produeix un accident sense baixa (hi ha una lesió que permet al treballador seguir treballant després d’haver rebut assistència), l’empresa té la obligació de pagar el salari íntegre. No es pot descomptar al treballador les hores que ha necessitat per anar a la mútua, ni es pot demanar que les recuperi.
L’empresa ha de realitzar la investigación de l’accident de treball (moltes empreses es pensen que no és necessari si no hi ha hagut accident amb una Baixa mèdica).
Doncs no, segons la llei s’ha de realitzar la investigación quan es produeixen danys per a la salut del treballador. Si no es compleix aquesta obligació, causa una infracció i hi pot haver una sanció d’entre 2.046 i 40.985 euros.
En aquesta investigación s’ha de detectar les causes dels fets i evitar que es repeteixin en un futur. Un Consell: omplir un document que reflexi quan s’ha produit l’accident, la causa, les tasques que estava realitzant el treballador en aquell moment…
Un cop s’hagi acabat la investigació, caldria revisar l’evaluació de riscos i verificar si s’han d’implementar mesusres correctores per evitar accidents o danys similars.
Aquests accidents sense Baixa mèdica també s’han de comunicar en els cinc primers dies hàbils del mes següent a l’Autoritat Laboral. Cal enviar una relació d’accidents de treball sense Baixa mèdica ocasionats en el mes anterior.
Caldrà que ens faciliteu les dades del treballador, la data de l’accidnet, la part del cos lesionada…
No comunicar-ho, pot resultar una multa de fins a 2.045 euros per la comissió d’una falta lleu.

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s