Criptomonedes

Criptomoneda

El passat divendres dia 9, PIMEC Catalunya Central, va organitzar una xerrada al Palau Firal de Manresa sobre el Blockchain i el Bitcoin. Un dels aspectes més comentats van ser els “SmartContracts”, una eina de futur que ens facilitarà moltes coses.
Però realment, què és tot això de les Criptomonedes?
BLOCKCHAIN
El blockchain, cadena de blocs, en anglès, també coneguda per les sigles BC, és una base de dades distribuïda, formada per cadenes de blocs dissenyades per evitar-ne la modificació un cop que una dada ha estat publicada; emprant un segellat de temps confiable i enllaçant a un bloc anterior. Per aquesta raó, és especialment adequada per emmagatzemar dades ordenades en el temps i sense possibilitat de modificació ni revisió. Les dades emmagatzemades en la cadena de blocs normalment solen ser transaccions financeres; per això, és freqüent anomenar a les dades, transaccions. No obstant, no és necessari que ho siguin. Realment podríem considerar que el que es registren són canvis atòmics de l’estat del sistema. Per exemple, una cadena de blocs pot ser usada per crear documents i securitzar-los enfront d’alteracions. La tècnica ja es va aplicar l’any 2000 amb el naixement de la xarxa Freenet, i al 2009 per Bitcoin. Aquest enfocament té diferents propietats:
  • Emmagatzematge de dades: s’aconsegueix mitjançant la replicació de la informació de la cadena de blocs.
  • Transmissió de dades: s’aconsegueix mitjançant el peer-to-peer.
  • Confirmació de dades: s’aconsegueix mitjançant un procés de consens entre els nodes participants. El tipus d’algorisme més utilitzat és el de prova de treball en el qual hi ha un procés obert competitiu i transparent de validació de les noves entrades anomenades mineria.
Hi trobem dos tipus de cadenes de blocs:
  • Cadena de blocs pública: és aquella en la qual no hi ha restriccions ni per llegir les dades de la cadena de blocs (els quals poden haver estat xifrats) ni per enviar transaccions perquè siguin incloses en la cadena de blocs.
  • Cadena de blocs privada: és aquella en la qual punt els accessos a les dades de la cadena de bloc com l’enviament de transaccions per ser incloses, estan limitades a una llista predefinida d’entitats.
BITCOIN
El bitcoin (abreviatura: BTC) és una criptomoneda descentralitzada creada per un autor anònim japonès de pseudònim Satoshi Nakamoto. Està subdividida en 100 milions d’unitats més petites anomenades satoshis. És la moneda alternativa més utilitzada amb un mercat total de 100 milions d’USD. En comptes de ser creats per una entitat central, la xarxa d’igual a igual de bitcoin regula la creació i intercanvi de bitcoins segons el programari de la mateixa xarxa. Hi ha nodes que es dediquen a crear i a verificar bitcoins mitjançant operacions matemàtiques que requereixen gran capacitat de potència de càlcul. Està establert que no hi haurà més de 21 milions de bitcoins, xifra a la qual es calcula que s’arribarà en el 2140.
Com el Bitcoin no està recolzat pel govern de cap país, no es regeix per la normativa del Fons Monetari Internacional. Per aquesta raó, si el Bitcoin s’arribava un valor significatiu, podria arribar a suposar una amenaça a l’estabilitat de les divises mitjançant la posada en marxa d’atacs especulatius, tret que el mateix Fons Monetari internacional desenvolupés algun mètode fora de la normativa actual per evitar-ho. Tailàndia i la Xina van ser els primers països a prohibir l’ús de la moneda virtual Bitcoin en l’àmbit estatal i bancari, per poder seguir controlant les operacions i el flux de capital. No obstant això, els ciutadans sí que són lliures d’utilitzar la criptomoneda sota el seu propi risc.
El futur del Bitcoin
S’ha especulat sobre el futur del Bitcoin, donades algunes de les dificultats tècniques amb què compta i que poden dificultar el seu ús massiu en les cadenes de retail, es creu que poden aparèixer reemplaçaments a mitjà i llarg termini que desplacin gradualment aquesta criptomoneda. Algunes de les raons per pensar que serà reemplaçada són les següents:
  • Algun dels 3 grans d’internet (Google, Amazono Apple) podria entrar amb la seva pròpia criptomoneda o donar suport alguna iniciativa independent, donant un gran impuls a la nova moneda en operacions de compravenda de productes i serveis.
  • Els temps de confirmació de transacció utilitzant Bitcoins (de l’ordre de 10 minuts) no són adequats per a operacions en temps real, altres alternatives com Quarkcoin han optimitzat aquest temps per sota dels 30 segons.
  • El temps de sincronització d’un moneder és molt alt per a un usuari final.
  • Si Paypal, Mastercard, Visa, Amex, WesternUnion o altres similars opten per un sistema similar a Bitcoin per realitzar les seves transaccions, reduir costos i minimitzar friccions, Bitcoin podria ser ràpidament desplaçat.
  • El Bitcoin podria quedar desbancat per altres criptomonedes com el Litecoin, etherum, Neo…
SMART CONTRACT:
Per entendre un Smart Contract primer hem de recordar que significa un contracte. Un contracte no és més que un acord entre dos o més parts, un entorn on es defineix el que es pot fer, com es pot fer, què passa si alguna cosa no es fa… És a dir, unes regles de joc que permet, a totes les parts que ho accepten, entendre en què consisteix les interaccions que realitzen.
Fins ara els contractes han estat documents verbals o documents escrits, subjectes a les lleis i jurisdiccions territorials, i en ocasions requerint de notaris, és a dir, més costos i temps. Alguna cosa no accessible per a qualsevol persona. I això no és el pitjor: els continguts dels contractes poden estar subjectes a la interpretació.
En canvi un contracte intel·ligent és capaç d’executar-se i fer-se complir per si mateix, de manera autònoma i automàtica, sense intermediaris ni mediadors. Eviten el conflicte de la interpretació al no ser verbal o escrit en els llenguatges que parlem. Els smart contracts es tracten de “scripts” (codis informàtics) escrits amb llenguatges de programació, sent els termes del contracte pures sentències i comandaments en el codi que ho forma.
D’altra banda, un smart contract pot ser creat i anomenat per persones físiques o jurídiques, però també per màquines o altres programes que funcionen de manera autònoma. Un smartcontract té validesa, sense dependre d’autoritats, a causa de la seva naturalesa: és un codi visible per tots i que no es pot canviar en existir sobre la tecnologia blockchain, la qual li dóna aquest caràcter descentralitzat, immutable i transparent.
És important destacar que, en estar distribuït per milers d’ordinadors, s’evita així que una gran companyia els custodiï, la qual cosa elimina burocràcia, censures i els grans costos / temps implícits d’aquest procés que fins ara és el cuotidià.
Si ajuntem els principis d’un smart contract amb la creativitat de molts desenvolupadors del planeta, el resultat són possibilitats mai vistes, accessibles per tots i a costos que freguen la gratuïtat.
Ecosistemes sense figures autoritàries que sotmeten a la seva voluntat als seus integrants. Parlem d’un món més just.
Imagina un cotxe Tesla auto-conduït, comprat en grup, capaç d’autogestionar-se i llogar-se per si sol, però sense una companyia tipus Uber darrere portant-se el 10%.

Benvingut al món dels contractes intel·ligents.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s